sunnuntaina, tammikuuta 15, 2017

Villiinnytään bujosta, osa 1.

Löysi se tiensä pienen puron varrellekin. Bujo, eli Bullet Journal.

Bullet Journalista on jo lukemattomia blogikirjoituksia, ohjeita yms. Niinpä kerronkin, miksi minä siitä villiinnyin.

Villiintyminen on ehkä turhan voimakas sana, mutta kyllä sain herätyksen ja ahaa-elämyksen heti ensimmäisen artikkelin asiasta luettuani. Vihdoinkin jotain voisi vastata tarpeisiini! Hämmästyttävän yksinkertainen ja sen vuoksi nerokas, ja oikeastaan pelkästään sen vuoksi, että määrittelet itse mitä bujoosi haluat, jokaisella "toiminnalla" on omat sivunsa, ja kaikki tämä kootaan kalenterin alussa olevaan sisällysluetteloon, jota täydennetään sitä mukaa kuin sisältöä bujoon tehdään. Simple as that!

Bullet journalistit suosivat monesti Leuchtturm1917 pistesivullisia muistikirjoja. Ensimmäinen harjoitus-bujoni oli viivallinen kovakantinen Rhodia-muistikirja. Siinä hyvää oli sivujen paksuus, sivut ovat paksummat kuin Leuchtturmin, ja jokainen sivu on viivallinen. Kooltaan muistikirjat ovat samoja. Leuchtturmin alussa on muutama Index-sivu, joka on tarkoitettu sisällysluetteloa varten, Rhodiassa sisällysluettelo täytyy tehdä viivalliselle sivulle ja voi olla vaikea arvioida sivujen menekkiä. Pistesivullinen muistikirja on hyvä, ja sopii omaan käyttööni erinomaisesti. Siihen on helppo tehdä laatikoita, viivoja, jakaa sivu erilaisiin osiin, ja myös kirjoittaa suoraan (inhoan kirjoittaa vinoon).

Kynäksi kelpaa mikä tahansa kynä, mutta näissäkin on suosiossa mm. Pigma Micron kynät, itse pidän ohuimmasta, Pigma Micron 005. Se liukuu paperilla helposti, hyvin ja painamatta. Monet käyttävät useita eri värejä, ja näkevät hurjasti vaivaa ja aikaa bujon koristelussa ja erilaisten muotojen tekemisessä. Minun bujossani on aika maltillista menoa, ja värejä on käytetty lähinnä sivujen otsikoiden tehosteena. Välineurheilua tässäkin voi harrastaa, ja käyttää erivärisiä ja erilaisia kyniä, washi-teippejä, tarroja, viivottimia, piirtoalustoja yms. yms. Mikään ei myöskään pakota koristelemaan bujoa, tai edes käyttämään eri värejä.
Bujon hienous on siinä, että jokainen voi tehdä siitä aivan oman näköisensä. Bujossa on muutama perusasia mitkä siitä pitäisi löytyä: 1. Sisällysluettelo (Hakemisto) 2. Tulevaisuusloki 3.Kuukausinäkymä 4. Päiväloki. Bullet journalissa siirrytään isommasta pienempään, vuodesta asteittain päivään. Esimerkiksi tulevaisuuslokista voi tehdä juuri niin laajan kuin ajattelee riittävän. Harjoitusbujossa tulevaisuuslokini oli puoli vuotta aukeamalla. Totesin, että se ei riitä koska merkintöjä tuli jo marras- ja joulukuulle saakka, ja uuteen bujoon tein ensin tulevaisuuslokin kalenterin alkupäähän, yhden sivun koko kuukaudelle (siis kaksi kuukautta aukeamalla). Heti vaikuttaa paremmalta. Mikään ei myöskään estä leikkaamista ja liimaamista, itse olen tulostanut netistä sopivan vuosikalenterin ja liimannut sen bujon vuosinäkymä-aukeamalle.
Vielä on paljon juttua, jatketaanpa toisella kertaa! Pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti